Aanplanttips

Stappenplan haag plaatsen

Als u onderstaande stappen volgt bij het aanplanten van uw haag dan zal uw haag gegarandeerd aanslaan.

Stap 0: Voorbereiding

Zorg ter voorbereiding dat de grond waar u de haag wilt planten vrij is van onkruid of andere planten.

Stap 1: Hulplijn

Een klein haagje van enkele meters kan op het oog geplant worden. Als u een haag plaatst van tientallen meters is het wijs om een hulplijn uit te zetten.

Stap 2: Sleuf graven

Graaf een sleuf over de gehele lengte waar de haag moet staan. De grond die uitgegraven wordt kunt u het beste links en rechts van de geul gooien. Graaf de sleuf ongeveer twee keer de breedte als de pot/kluit. Als diepte kunt u de hoogte van de pot/kluit aanhouden. Het is ook belangrijk om de grond op de bodem van de sleuf goed los te spitten. Op deze manier kan de plant gemakkelijk wortelen. Als de haag direct naast bestrating komt te staan, zorg er dan voor dat de kluit minimaal 10 cm van de bestrating af geplant wordt. Zo krijgt de haag ook ruimte om aan de zijkant van de kluit te wortelen.

Stap 3: Grondverbetering

Als de grond waarin de haag komt te staan erg zanderig is, is het wijs om grondverbetering toe te passen. Zanderige grond houdt slecht water en voeding vast. Strooi op de bodem een klein laagje van ongeveer 5cm potgrond en meng dit met de losse grond op de bodem van de sleuf. Gebruik nooit compost of tuinaarde. Strooi ook potgrond op de uitgegraven grond en meng dit met elkaar.

Als leidraad voor bodemverbetering kunt u uitgaan van 10-20 liter potgrond per meter haag. Dit is natuurlijk afhankelijk van de kwaliteit van de bestaande grond. Is de grond erg schraal en zanderig? Dan adviseren we minimaal 20 liter. Is de bestaande grond donkerbruin-zwart van kleur dan is 10 liter per strekkende meter genoeg. Mocht de grond erg droog zijn laat dan de geul eerst vol lopen met water. Laat het water eerst de grond intrekken voordat je de planten in de geul zet. U kunt bij ons universele potgrond bestellen.

Stap 4: Planten op rij zetten in de sleuf

Haal de planten uit de pot en zet alle planten in de sleuf op de juiste afstand. Bij planten met kluit de jute-gaaslap er omheen laten zitten. Deze verteerd binnen 4-5 weken als de grond vochtig blijft. Omdat geen enkele plant hetzelfde is kun je met draaien en schuiven de planten zo neerzetten dat het direct een haag is die er mooi en strak uitziet.

Stap 5: Sleuf aanvullen

Vul de sleuf met de mix van de oorspronkelijke grond en potgrond. Stamp de grond goed aan zodat de planten stevig staan. Zorg ervoor dat er ook genoeg grond tussen de kluiten onderling komt. De bovenkant van de kluit moet ongeveer 2-4 cm onder het grondoppervlakte komen. Let op dat u de planten niet te diep in de grond zet. Als een groot deel van de stam onder de grond komt kan deze gaan rotten. Egaliseer de grond rondom de haag.

Stap 6: Goed watergeven

Geef direct flink water na het aanplanten. Op deze manier zal de grond nazakken en goed aansluiten op de kluit. Ook zal de plant dan steviger komen te staan. Zorg dat u zoveel water geeft dat de hele kluit goed vochtig is. Nadat het water weg is en de grond nog wat gezakt is kunt u de sleuf helemaal afwerken.

Stap 7: Maak de haag strak

Snoei de haag direct. De bovenkant snoeit u mooi recht door de haag te toppen. Op deze manier zal de plant gestimuleerd worden om aan alle kanten uit te lopen. Hierdoor wordt de haag egaal vol. Langere, uitstekende takken aan de zijkant kunnen ook direct gesnoeid worden zodat ook de zijkant direct een strakke uitstraling heeft.

Na het aanplanten van uw haag: 

Aandachtspunt 1: Vochttoestand bodem

Hou de vochttoestand de eerste 3 maanden na aanplant goed in de gaten na aanplant. Zorg dat de grond goed vochtig blijft. In de zomer is het beter om 3 keer in de week een flinke plens water te geven dan elke dag een beetje. Het water moet zakken en de kluit te bereiken. Om te controleren of er genoeg water is gegeven, kunt u met de hand naast de haag een gat graven om te zien of het op de diepte van de kluit ook goed vochtig is. Als de haag na 3 maanden goed groeit hoeft u alleen nog bij droge periodes water te geven, ook in de herfst. Onze haagplanten zijn wintergroen en verdampen dus daarom het gehele jaar door vocht. Maar hier geldt ook beter enkele keren in de week een flinke plens dan elke dag een beetje.

Aandachtspunt 2: Haagplantenmeststof toevoegen

Net zoals mensen zijn ook planten voeding nodig om te groeien en vitaal te blijven. Wij adviseren om organische voeding te gebruiken. Dit geeft over een langere periode geleidelijk voeding af en is beter voor de bodem. U kunt bij ons speciale haagplantenmeststof bestellen. Deze haagplanten meststof kunt u 2 weken na aanplant toepassen.

Bekijk ons aanbod haagplanten

Haagplantenkopen.nl heeft meerdere soorten winterharde en wintergroene haagplanten. Bekijk ons aanbod en kies welke haagplanten het beste bij uw wensen passen. Weet u niet zeker welke haagplanten geschikt zijn voor uw tuin? Neem dan gerust contact met ons op. 

Assortiment wintergroene en winterharde haagplanten: