Welk Lauriersoort moet ik kiezen?

Waarom kiezen voor laurier?
Als u een haag zoekt die het hele jaar groen moet zijn dan is laurier een goede keuze. De verschillende laurierhagen die u bij ons kunt kopen zijn allemaal wintergroen en winterhard. De laurierhaag is populair omdat deze haagplant zorgt voor een frisse, groene muur die jaarrond privacy geeft in uw tuin.

We hebben verschillende soorten laurier te koop. De keuze voor welk soort u het beste kunt kiezen is afhankelijk van de ruimte die u heeft en de eigenschappen die u graag wilt.

Ruime tuin en harde groeiers  
De Laurier Novita en Laurier Rotundifolia zijn breedbladige en grootbladige laurieren die hard groeien, maar ook flink in de breedte kunnen groeien na een aantal jaren. Deze laurieren zijn geschikt in een tuin waar de haag voldoende ruimte heeft om ook in breedte flink te groeien.
De Laurier Novita en de Laurier Rotundifolia zijn robuuste lauriersoorten die tegen een stootje kunnen.  Deze lauriersoorten moeten 2 keer per jaar gesnoeid worden.

Ruime tuin en minder harde groeiers
De Laurier Etna en de Laurier Ani zijn breedbladige en grootbladige laurieren die minder hard groeien dan de Laurier Novita en de Laurier Rotundifolia.
Door de minder harde groei is 1 keer snoeien per jaar voldoende.
De laurieren Etna en Ani lopen uit met prachtige oranje/rode uitlopers. Dit maakt deze soorten erg populair.

Kleine tuin en harde groeiers
De Portugese Laurier Angustifolia, de Portugese laurier Brenelia, Laurier Genolia en de Laurier Elly zijn de meest compacte, opgaande groeiers en nemen het minste ruimte in. Een nieuwkomer is de Laurier Obelisk welke ook een harde, opgaande groeiwijze heeft.

De Portugese Laurier Angustifolia en de Portugese laurier Brenelia, hebben klein, spits blad. De Laurier Genolia en de Laurier Elly hebben middelgrote bladeren die een puntige top hebben. Beide soorten zijn harde groeiers.

De Lauriersoorten Caucasica en Herbergii zijn ook opgaande groeiers maar hebben iets meer ruimte nodig. De Caucasica is een harde groeier, de Herbergii groeit iets langzamer. Beide soorten hebben middelgrote, spitse bladeren.
Door de opgaande groeiwijze nemen bovenstaande lauriersoorten minder ruimte in en passen ze beter in de kleinere en middelgrote tuinen.

Kleine tuin en minder harde groeiers
De lauriersoorten Hibani en Sofia zijn lauriersoorten die iets minder hard groeien en geschikt zijn voor laag en middelgrote hagen. De Hibani is een breed-opgaande groeier. De Sofia heeft zeer klein blad en is daarom ook geschikt als Buxus-vervanger.

Onderstaande tabel geeft inzicht welke eigenschappen de verschillende lauriersoorten hebben:

Soorten
Laurier
Groei-
snelheid
Groot-
blad
Middel-
blad
Klein-
blad
Spits-
blad
Breed-
blad
Snoeien
per jaar
NovitaHardX   X2 keer
RotundifoliaHardX   X2 keer
EtnaMiddelX   X1 keer
AniMiddelX   X1 keer
CaucasicaHardX  X 2 keer
GenoliaHard X X 1-2 keer
EllyHardXX1-2 keer
HerbergiiMiddel X X 1 keer
Portugese Laurier AngustifoliaMiddel  XX 1-2 keer
Portugese Laurier BreneliaMiddelXX1-2 keer
SofiaMiddelXX1 keer
HibaniMiddelXX1 keer
ObeliskHardXX2 keer