Welk Hulstsoort moet ik kiezen?

Er zijn veel verschillende soorten Hulst te koop. De grote verschillen zitten in bladvorm, bladgrootte, bladkleur, besdragend en stekeligheid. Wij verkopen alleen de Hulstsoorten met de beste eigenschappen. De Hulstsoorten de wij verkopen zijn allemaal wintergroen en winterhard.

De Hulst soorten die wij aanbieden zijn onder te verdelen in de verschillende soorten:

1. Aquafolium types
2. Meservea types
3. Crenata types

1. Aquafolium types
Hulst met de soortnaam aquafolium wordt ook wel de ‘Gewone Hulst’ genoemd. Deze Hulst soorten dragen rode bessen in het najaar. De aquafolium Hulstsoorten hebben allemaal scherpe stekels. Daarom zijn ze uitermate geschikt om ongewenste bezoekers uit de te tuin te weren. De Hulst Alaska die we in ons assortiment hebben is een aquafolium type.

2. Meservea types
Hulstsoorten die hieronder vallen zijn de Hulst Blue Prince, Hulst Heckenfee, Hulst Heckenstar, Hulst Heckenpracht en Hulst Little Rascal. De meservea Hulstsoorten zijn vrij nieuwe soorten die zijn ontstaan door veredeling. Deze soorten zien er wel stekelig uit maar de stekels zijn niet scherp. Deze haagplanten kunt u gewoon met de blote hand aanpakken. Er zijn mannelijke en vrouwelijke soorten. De vrouwelijke soorten geven bessen in het najaar, mits er een mannelijke variant in de buurt is. De Hulst Heckenfee is bijvoorbeeld een vrouwelijke variant en de Hulst Heckenstar een mannelijke.

3. Crenata types
Deze soorten worden ook wel de Japanse Hulst genoemd, maar lijken helemaal niet op de ‘ouderwetse’ Hulstsoorten. De crenata types hebben klein blad waardoor ze veel weg hebben van de Buxus haagplant. Deze crenata types worden veel gebruikt ter vervanging van de Buxushagen. We noemen ze daarom ook wel de Buxus-vervangers. Omdat de Japanse Hulstsoorten niet gevoelig zijn voor de Buxusmot en Buxus-ziekte zijn ze populair als alternatief voor Buxus. Wij hebben de Hulst Caroline Upright in ons assortiment en de langzamere groeiers Hulst Convexa en Hulst Green Hedge.

Onderstaande tabel geeft inzicht welke eigenschappen de verschillende Hulstsoorten hebben:

Soort  HulstGroeisnelheid  per jaarBlad-
grootte
Bes- DragendScherpe stekels
Hulst Alaska20-30cmGrootJaJa
Hulst Blue Prince 20-30cmGrootNeeNee
Hulst Heckenfee20-30cmGrootNeeNee
Hulst Heckenstar20-30cmGrootNeeNee
Hulst Heckenpracht20-30cmGrootNeeNee
Hulst Little Rascal10-20cmMiddelNeeNee
Hulst Caroline Upright20-30cmKleinNeeNee
Hulst Convexa10-20cmKleinJaNee
Hulst Green Hedge10-20cmKleinJaNee